De binnendienst .
De binnendienst

Informatie

 • eBoek formaat
  Dit eBoek is op een andere manier beveiligd
 • Jaar
  1995
 • Taal
  Nederlands
 • Beveiliging
  Dit eBoek is op een andere manier beveiligd
 • Hoofdpersoon
  Man
 • Tijd
  1900-heden

Fragment

De organisatie waarin wij werken is zeer complex. Zo ingewikkeld dat niemand er alle vertakkingen en hiërarchische structuren van overziet. Uiteraard kennen wij, agenten van de Operationele Afdeling, onze naaste collega's en onmiddellijke oversten. Die oversten hebben op hun beurt weer bovenbazen. Soms krijgen we hun namen (hun schuilnamen?) te horen, soms niet, zonder enig systeem. Niemand van ons heeft ooit een organigram of zo gezien. Informatie wordt ons spaarzaam toegediend, alleen voor zover het correct functioneren van de dienst het vereist. Verder hebben we slechts bij benadering een idee van de hogere regionen waar kennelijk de beslissingen genomen worden. In wezen blijft ons zicht op die hoge wereld troebel en vaak tegenstrijdig. Ik heb al heftige twistgesprekken over dit onderwerp meegemaakt tussen collega’s aan de toog van de kroeg aan de overkant: maar altijd ging het over fragmenten, de ene wist iets van dit stukje, de andere had een ander detail te melden, steeds te weinig en te kleine eindjes om aan elkaar te knopen. Feitelijk ging het in al die gevallen om niet meer dan manieren van zeggen, beeldspraken van onmacht, zodat de oversten van de oversten steeds halfgoden bleven, bergtoppen gehuld in mistflarden. En zoals wel vaker gebeurt met halfgoden, hebben we soms moeite om hun realiteit aan te nemen. Toch bestaan die bazen in het kwadraat wel degelijk, dat blijkt elke keer duidelijk als onze eigen chefs ons bevelen van hogerhand doorgeven, als sergeanten of papegaaien: in hun toon vangen we een glimp op van de strengheid waarmee zij zelf bejegend worden.
Natuurlijk zijn er werknemers die pretenderen meer te weten, dat heb je in elke werkkring. Jan, een oudere collega, die meestal zeer terughoudend en kritisch is, beweert zelfs dat hij al eens een echt superhoofd heeft gezien. Zijn jongere vriend Laurens lacht hem daarbij uit en denkt dat het om een soort déjà vu-ervaring gaat, of wishful thinking. Wat daar ook van zij, alleen al de indrukwekkende hoogte van de wolkenkrabber waarin ons bedrijf is gevestigd wijst op het bestaan van bovenbazen.

De binnendienst

Bewerk titel :

Paul Verhuyck

Bewerk auteursnaam :

€ 4,99


Een naamloze ik-figuur komt terecht in een wereldwijde multinational, een geheime organisatie die buiten of achter de politiek en de moraal staat.Het is een pseudo-literaire instelling waar men moeilijk 'lid'van wordt, waar zich mysterieuze en gruwelijke dingen afspelen en die op het einde een heel ander gezicht blijkt te hebben.

Het achterhalen van het wezen van de organisatie is een echte speurtocht. We bevinden ons in een kafkaiaanse wereld van vervreemding, die aangeeft hoe een maatschappij kan ontaarden. Het grootste raadsel in deze intrigerende roman vormt echter de identiteit van de hoofdfiguur. Wie is hij? Is hij een revolutionair, een conformist, een moordenaar, een literator?

 

De binnendienst kan gelezen worden als een misdaadroman, als een surrealistische fabel over hoe wij vorm geven aan de realiteit of als een geschiedenis van datgene wat onze identiteit bepaalt. Deze roman, die de lezer gaandeweg confronteert met steeds veranderende vraagstellingen, boeit door de meesterlijke synthese van inktzwarte humor, conceptuele paranoia en toekomstpsychose. Een cultboek in wording.


   

Stijlen

Diepgang

Komisch

Lichamelijk geweld

Ontroerend

Spannend

Tragisch

Over de auteur

Paul Verhuyck

Meer over Paul Verhuyck

Bestsellers

Zelf een ePub maken
Boenda
€ 0,00
Pijpsletje
J.P. Morgan
€ 0,00
De Zaak van de Slapende Man
Ben Scherpenzeel
€ 0,00

Net binnen

vijftig limericks
vijftig limericks
Harrij Smit
€ 2,95
liefde is loslaten
liefde is loslaten
Harrij Smit
€ 4,00
Losgelaten
Losgelaten
Harrij Smit
€ 5,00