De doodbieren .
De doodbieren

Informatie

 • eBoek formaat
  Dit eBoek is op een andere manier beveiligd
 • Jaar
  1991
 • Taal
  Nederlands
 • Beveiliging
  Dit eBoek is op een andere manier beveiligd
 • Hoofdpersoon
  Man / Vrouw
 • Tijd
  1900-heden

Fragment

Van hieruit is de werkelijkheid een droge waan, een illusie die voortkomt uit een gebrek aan alcohol, dacht Evarist toen hij voor het eerst de kroeg Het Blazoen van Blasius betrad. Hij had meteen het warme gevoel deel te hebben aan een collectieve droom, een bizarre wereld van zelfverzonnen wezens. Dit minuscule café lag op de hoek van de Pluimenmarkt en de Walburgastraat in Antdorf, de havenstad aan de Dodeschelde. Het was een scheve volkskroeg op het einde van de wereld, een restant uit de zestiende eeuw in een flitsende omgeving van beton, banken, parkeergarages en wolkenkrabbers keurig achter de kathedraal. Het was de kroeg van bier en dood en groot verdriet, het gat van de hel, geheime hoofdzetel van het magisch realisme, afdeling Slapstick en Melodrama. Allerlei soorten mensen kwamen er samen in een feestelijk gewoel en jong en oud liep er door elkaar, zonder onmiddellijke vooroordelen. Wie de kroeg binnenkwam, was gedurende zijn verblijf aldaar aan alle stamgasten gelijk. Uitsluitend daarbinnen heersten geen sociale verschillen, geen generatiekloven. En uitsluitend daarbinnen voelde men zich wat meer verzoend met de buitenwereld en was het leven iets simplistischer.

Toen Evarist en zijn vriendin Charlotte in juni 1983 voor het eerst in die heraldische kroeg binnenkwamen, hadden zij meteen de indruk iets te beleven wat mensen gefantaseerd en gemaakt hadden, het bewustzijn dat zij daar een soort tijdloze geschiedenis meemaakten maar ook zelf geschiedenis werden voor later. Zij hoopten dat het lang zou duren. Het werd anderhalf jaar, tweeëntwintig maanden om precies te zijn. Levende geschiedenis, vanaf het allereerste moment: ze snoven meteen totaalinformatie en totaalcommunicatie, ademden tegelijk het nu en het toen in en dronken het verleden tot heden. Schuimend bier in kelken. Zij waren er binnengeloodst door hun vriend Vital, een stamgast sinds 1979. Hij had het kroegje zo treffend beschreven dat Evarist en Charlotte van te voren al de indruk hadden het goed te kennen, zodat zij er direct bij hoorden.

De doodbieren

Bewerk titel :

Paul Verhuyck

Bewerk auteursnaam :

€ 4,99


De doodbieren waren ooit begrafenisfeesten op het kerkhof. Er werd dan voedsel en drank geofferd aan de overledenen. Later werden het drinkgelagen in het sterfhuis; de dood te midden van leven en bier.
De doodbieren is een roman over zesenzestig personages die leven in hun zelfgemaakte fabels tussen het universum van Jeroen Bosch en de mythologie, tussen slapstick en melodrama. Alle mensenlevens zijn ondergebracht in het tijdsverloop van een kroegweek vol verhalen, waarbij men er niet altijd achter komt wat waar is en onecht, wat rechtvaardig en wat niet.
Aan het woord is een volkskroeg, Het Blazoen van Blasius, bedreigd door de buitenkroegse realiteit, de weinig volkse tentakels van de imaginaire grootstad Antdorf.
Deze debuutroman van Paul Verhuyck valt uiteen in twee delen. In deel één staat de betrekkeliijke, barokke gelukstoestand centraal. Deel twee schetst de aftakeling en ondergang van alles.

De doodbieren is door een ingenieuze opbouw, de snelle, soms heftige, soms burleske verteltrant en de verwijzingen naar eeuwenoude volksverhalen, een bont prozamozaïek van een microsamenleving.

Bekroond met de Anton Wachterprijs 1992
en
met de Vlaamse Debuutprijs 1992

 


   

Stijlen

Diepgang

Komisch

Ontroerend

Realiteitsgehalte

Spannend

Tragisch

Over de auteur

Paul Verhuyck

Meer over Paul Verhuyck

Bestsellers

Zelf een ePub maken
Boenda
€ 0,00
Pijpsletje
J.P. Morgan
€ 0,00
De Zaak van de Slapende Man
Ben Scherpenzeel
€ 0,00

Net binnen

vijftig limericks
vijftig limericks
Harrij Smit
€ 2,95
liefde is loslaten
liefde is loslaten
Harrij Smit
€ 4,00
Losgelaten
Losgelaten
Harrij Smit
€ 5,00