De elektrische man .
De elektrische man

Informatie

 • eBoek formaat
  Dit eBoek is op een andere manier beveiligd
 • Jaar
  2003
 • Taal
  Nederlands
 • Beveiliging
  Dit eBoek is op een andere manier beveiligd
 • Hoofdpersoon
  Man
 • Tijd
  1800-1900

Fragment

Zo past er dus een sleutel op ieders lot, dacht hij.
Hij bleef daar lang over nadenken, in cirkels, tot de journalist hem onderbrak met zijn eerste vraag.
'Hoe ben je wonderdokter geworden?'
De vraag overviel Ambrosius, hij wist niet hoe je een wonderdokter wordt. Hij wist niet eens hoe je iets of iemand wordt. Een dokter was hij natuurlijk niet, daar had hij niet voor doorgeleerd, hij had helemaal niets geleerd, was zelfs nooit naar school geweest. En wonderen gebeurden nooit, hoezeer pastoor Medemblick op de preekstoel ook bulderde en spuwde, hetgeen hem een reputatie van hardvochtigheid had opgeleverd want hij bulderde hard en spuwde vochtig.
Ambrosius Hoeks was geen wonder en geen dokter. Hooguit een pijnstiller. Die meneer van de krant, Albrecht Diederik, stelde rare vragen die nergens op sloegen. Zij gingen straal aan Ambrosius' leven voorbij, plakten niet aan zijn werkelijkheid of stonden in elk geval buiten zijn ervaring, hadden niets te maken met hoe het echt in zijn werk was gegaan. Alsof de verslaggever het leven wilde herleiden tot een korte lijn, een verhaal, een vervalste verfraaiing, een doodlopend spoor, met een snel begin en een rap einde. Dus antwoordde Ambrosius niet, want waarover men niet kan spreken, daarover moet men zwijgen, vond hij. Hij keek aandachtig naar de krantenman en zag dat zijn lange stilte Albrecht steeds meer constipeerde, ontregelde: hoe zijn dorre huid gespannen raakte en verkleurde tot eigeel, terwijl er rond zijn ogen een koortsige warmte opsteeg naar zijn voorhoofd.
'Maar jij bent toch de elektrische man?' vroeg de krantenschrijver ongemakkelijk. 'Zo word je in de couranten genoemd.'
'Misschien wel, misschien niet, ik lees geen couranten. En ik weet niet goed wat dat is, elektriciteit.'
'Hoe kom je daar dan aan?'
'Aan wat?'
'Aan die elektriciteit. Is het waar dat je door de bliksem getroffen bent?'

De elektrische man

Bewerk titel :

Paul Verhuyck

Bewerk auteursnaam :

€ 4,99


Dit is de tragische geschiedenis van de eenvoudige, straatarme dagloner Ambrosius Hoeks (1826-1853) die over bijzondere geneeskundige krachten beschikte. Tijdens zijn korte leven waren er nog geen elektrische voorzieningen of machines; er was geen gas, waterleiding of vuilnisophaaldienst; geen socialisme, sport of vakantie. In het houten Vlaamse dorp waar hij werd geboren (toen nog Nederlands grondgebied) waren nog niet alle heidense tradities teloorgegaan.
Evenals zijn vader en grootvader werkte Ambrosius in de zomer op het land bij herenboeren en in de winter als voddenman, opkoper van lompen en oud ijzer. Tot hij ineens over een genezende gave bleek te beschikken. Een wonderdokter, schreven de couranten. Een pijnstiller, meende hij zelf.
Ambrosius de Knijper kende een carrière als genezer die - volgens de toenmalige inzichten - zijn overschot aan zogenoemde elektriciteit overbracht naar de zieken, die er te weinig van hadden. Een carrière als een komeet, die menige hedendaagse instant-televisieberoemdheid jaloers zou maken. Maar zijn onweerstaanbare opkomst duurde nog geen jaar. Zijn tragiek was dat hij anderen kon genezen maar zichzelf niet.

Het leven van de imaginaire Ambrosius Hoeks is vrij geïnspireerd op de biografie van een historische figuur: Andries de Clerck (1826-1853), lokaal bekend als Drieske Nijpers.


   

Stijlen

Diepgang

Komisch

Ontroerend

Realiteitsgehalte

Spannend

Tragisch

Over de auteur

Paul Verhuyck

Meer over Paul Verhuyck

Bestsellers

Zelf een ePub maken
Boenda
€ 0,00
De Zaak van de Slapende Man
Ben Scherpenzeel
€ 0,00
Pijpsletje
J.P. Morgan
€ 0,00

Net binnen

vijftig limericks
vijftig limericks
Harrij Smit
€ 1,00
liefde is loslaten
liefde is loslaten
Harrij Smit
€ 2,00
Losgelaten
Losgelaten
Harrij Smit
€ 2,00