De engelenbak .
De engelenbak

Informatie

 • eBoek formaat
  Dit eBoek is op een andere manier beveiligd
 • Jaar
  1994
 • Taal
  Nederlands
 • Beveiliging
  Dit eBoek is op een andere manier beveiligd
 • Hoofdpersoon
  Vrouw
 • Tijd
  1900-heden

Fragment

Alles krimpt, denkt Jana Kardoen terwijl ze een lucifersdoosje vult met hagelslag uit een bijna leeg pakje. Zelfs de hagelslag. Er rollen een paar korrels van de tafel af en via haar geaderde voeten haar pantoffels in. Alleen die lijken steeds groter te worden.
Ze is zoals elke ochtend om kwart voor zes opgestaan, heeft haar ochtendjas aangetrokken en er zichzelf weer eens op betrapt dat ze het koord achter haar rug wilde vastbinden als een schort. Meneer Cirkel zegt dat je twee keer zo lang bezig bent om een aangeleerde gewoonte kwijt te raken. En dat het voor oude mensen zoals zij toch niet meer haalbaar is. 'Het is moeilijk kromhouten rechten,' zegt hij. En dat zei haar vader ook altijd.
Daarna heeft ze een soort hallo-beweging gemaakt naar het koperen bas-reliëf en de crucifix boven haar bed, een vage groet die ooit een kruisteken is geweest. Ook gekrompen. Meneer Cirkel noemt het de erosie van het bestaan, het schuren van het levenswater.
Daar is wel iets van waar, denkt ze als ze door de nog stille gang van loopt. Haar hand volgt de koele reling langs de muur die hier en daar onderbroken wordt door de deuren van de kamers. Aan de andere kant biedt een glazen wand uitzicht op de parkeerplaats met de oude es in het midden, die in het voorjaar gezwollen knoppen op zijn takken draagt als een rij dikke groene parkietjes. Daarachter liggen de tuin en de weilanden. Groter is de wereld niet.
De zon schuift voorzichtig over het spiegelende grijze linoleum van de vloer. Het is vroeg en het leven van deze dag is jong, voelt krachtig aan. De Tijd van de Dagen, zegt meneer Cirkel. Aan de horizon glijdt een zeil voorbij over het kanaal...

De engelenbak

Bewerk titel :

Corine Kisling

Bewerk auteursnaam :

€ 4,99


'Ouderdom is als de pest,' zegt meneer Cirkel. 'Contact met de buitenwereld moet vermeden worden, want de ziekte is besmettelijk en er is geen remedie voorradig. Het wachten is op de redding, het serum. En ieder vult dat wachten en dat serum op zijn eigen manier in.'

Voor Jana Kardoen, tweeënnegentig jaar, betekent wachten niet stilzitten. Vanaf de dag dat ze als veertienjarig meisje bij de Hama's in dienst kwam heeft die familie haar leven bepaald en is haar eigen verhaal naar de achtergrond gedrongen. Nu, bijna tachtig jaar later, vullen de Hama's nog steeds haar leven en duiken ze op in elke herinnering: flashbacks die door een foto. een woord, een geur kunnen worden opgeroepen en niet altijd even welkom zijn.
Voor Boris Stam, achterkleinzoon van Huibert Hama, lijken 'Het Tolhuis' en de fancy-fair die er georganiseerd gaat worden zeer geschikt voor de videofilm die hij wil maken over Mens en Maatschappij. Maar hij en zijn vrienden hebben zo hun eigen ideeën omtrent wachten en weergave van harde realitiet, waardoor het vrolijk bedoelde feest een grimmig einde vindt: in de dood. Een sterfgeval waarvan Jana Kardoen het hare denkt.

   

Stijlen

Diepgang

Ontroerend

Realiteitsgehalte

Spannend

Tempo

Tragisch

Over de auteur

Corine Kisling

Meer over Corine Kisling

Bestsellers

Zelf een ePub maken
Boenda
€ 0,00
Pijpsletje
J.P. Morgan
€ 0,00
De Zaak van de Slapende Man
Ben Scherpenzeel
€ 0,00

Net binnen

vijftig limericks
vijftig limericks
Harrij Smit
€ 2,95
liefde is loslaten
liefde is loslaten
Harrij Smit
€ 4,00
Losgelaten
Losgelaten
Harrij Smit
€ 5,00