De Magie van Harmonie. Een visie op de wereldeconomie .
De Magie van Harmonie. Een visie op de wereldeconomie

Informatie

 • eBoek formaat
  Dit eBoek is op een andere manier beveiligd
 • Uitgever
  Gibbon Uitgeefagentschap
 • ISBN papieren versie
  978 94 91363078
 • Jaar
  2012
 • Taal
  Nederlands
 • Beveiliging
  Dit eBoek is op een andere manier beveiligd
 • Onderwerpen
  Economie / Geschiedenis / Theologie

Fragment

Ik werd in februari 1974236 door de sjah van Iran uitgenodigd om een bezoek aan zijn land te brengen. Hij kwam met een belangrijke bijdrage van 580 miljoen SDR’s (Special Drawing Rights – Speciale Trekkingsrechten, d.w.z. speciale kredietmogelijkheden) voor 1974 en 410 miljoen SDR’s voor 1975. De koers van de SDR was toen gelijk aan 1,20635 dollar (1 $ = SDR 0,828948).237   Daarna moest ik natuurlijk naar de Saoedi’s. Daarvoor was het nodig dat ik een uitnodiging van de koning van Saoedi-Arabië kreeg. Daartoe moest ik spreken met de speciale directeur van de Saoedi’s in de bestuursraad, Anwar Ali.238 Die heeft zijn voelhoorns in Saoedi-Arabië uitgestoken en kwam ons op een gegeven moment vertellen dat de Saoedi’s wilden meewerken en dat ik welkom zou zijn. Zo heb ik met mijn medewerkers een hele tijd onderhandeld en ten slotte een mooie bijdrage gekregen van 1 miljard SDR’S.239 Ik herinner mij nog het bezoek aan koning Faisal bin Abdoel Aziz Al Saoed in zijn paleis, waar bij de ingang vervaarlijk uitziende wachters stonden met getrokken sabels, enzovoort. Dat was een indrukwekkend gezicht. Het gekke was dat de bespreking plaatsvond in een grote zaal met alleen stoelen langs alle wanden – waar ik dus met de koning, een enkele adviseur en een van mijn medewerkers tegen de wand zat. Het was buitengewoon ongezellig en zo formeel dat je helemaal geen contact kon krijgen. We kregen wel een klein kopje koffie dat door een indrukwekkende bediende uit een hoge zilveren kan werd ingeschonken, zoals dat later bij alle onderhandelingen met de Saoedi’s ging. Het gesprek had echter wel het gewenste effect, zodat er vervolgens besprekingen konden zijn met de ministers, met wie de zaken werden gedaan.   Daarna ben ik naar Koeweit geweest, een interessant kleiner olieproducerend land. Dat was wat meer ontwikkeld. De minister van Financiën, Abdul Rahman Salim Al-Ateeqy, was een heel uitgesproken man, die aanvankelijk vroeg waarom zij de Amerikanen moesten helpen door aan die oil facility mee te werken. Ik heb hem duidelijk gemaakt dat de Amerikanen er juist niet erg voor waren, omdat ze er een ondersteuning van het OPEC-beleid in zagen. Toen ging hij erin mee en na afloop zei mijn stafmedewerker: ‘Hier heb je je salaris verdiend!’  

De Magie van Harmonie. Een visie op de wereldeconomie

Bewerk titel :

H. Johannes Witteveen

Bewerk auteursnaam :

€ 8,90


De Magie van Harmonie. Een visie op de wereldeconomie

De Magie van Harmonie bevat de memoires van een aimabel man die altijd op ontspannen wijze tot een evenwichtige besluitvorming wist te komen. Ook in tijden van grote internationale spanning kon hij de hoge werkdruk aan dankzij zijn soefistische levenshouding.
Witteveens carrière omvat tal van cruciale periodes, waarin zijn minzame optreden doorslaggevend was. Zijn werk bij het Centraal Planbureau tijdens de wederopbouw is er een voorbeeld van, net als zijn krachtige ministerschap in het kabinet-De Jong dat de BTW invoerde. De spannendste tijd was evenwel zijn IMF-periode die samenviel met de oliecrisis. Witteveen weet de verschillende perioden uit zijn leven, inclusief zeer persoonlijke facetten, levendig te beschrijven en te voorzien van verhelderende kanttekeningen.
Leermeester van onder andere Ruud Lubbers, is hij decennia na zijn pensioen immer een gerespecteerd econoom. Hij publiceert in de Financial Times e.a. en deed nog onlangs de IMF-leiding ideeën aan de hand voor een grotere rol van het IMF in de Europese schuldencrisis. Zijn voortgaande engagement mag ook blijken uit de commentaren op de nationale en internationale actualiteit die hij in deze memoires geeft.
Afhankelijk van de interesse in economie, politiek en/of soefisme, kunnen de hoofdstukken afzonderlijk worden gelezen. Maar Witteveen hoopt natuurlijk dat de lezer het gehele boek zal lezen om het onderliggende verband, de ‘magie van de harmonie’, erin te ontdekken.
Witteveen schreef zijn autobiografie samen met de econoom Saskia Rosdorff.

zie ook www.hjwitteveen.com


   

Stijlen

Diepgang

Komisch

Ontroerend

Realiteitsgehalte

Spannend

Tempo

Over de auteur

Econoom, ex-minister van Financiën, voormalig IMF-topman en vooraanstaand Soefi Johannes Witteveen (Zeist 1921) is een man van formaat zoals Nederland er weinig kent. Deze kleinzoon van Wibaut was tijdens zijn lange, vruchtbare leven onder andere rector magnificus van de Nederlandse Economische Hogeschool te Rotterdam, lid van de Eerste en Tweede Kamer en commissaris bij grote internationale en Nederlandse ondernemingen.

Meer over Gibbon Uitgeefagentschap

Bestsellers

Zelf een ePub maken
Boenda
€ 0,00
De Zaak van de Slapende Man
Ben Scherpenzeel
€ 0,00
Pijpsletje
J.P. Morgan
€ 0,00

Net binnen

vijftig limericks
vijftig limericks
Harrij Smit
€ 1,00
liefde is loslaten
liefde is loslaten
Harrij Smit
€ 2,00
Losgelaten
Losgelaten
Harrij Smit
€ 2,00