Het Rain Man-cliché, Autistische reportages .
Het Rain Man-cliché, Autistische reportages

Informatie

 • eBoek formaat
  Dit eBoek is op een andere manier beveiligd
 • ISBN papieren versie
  9789491363030
 • Taal
  Nederlands
 • Beveiliging
  Dit eBoek is op een andere manier beveiligd
 • Onderwerpen
  Lichaam / Psychologie
 • Tijd
  1900-heden

Fragment

Masker

Een kleuter nog en hij ontregelde de klas al. Hij kan het zich niet herinneren. De juf deed soms de deur op slot, want anders liep hij misschien wel weg. Hij gilde het uit en soms begon hij zo maar uit het niets te slaan en wist er niet mee op te houden. Er gebeurde dan iets in zijn hoofd. Misschien een stem, die zei dat hij dat doen moest. Het was een drama op die kleine school in het dorp waar bijna iedereen elkaar kende. Hij ging van school.
We staan in de woonkamer van zijn huis. Hij kijkt me aan. Een vriendelijk en open gezicht. Tom is acht jaar en wat ik in de kamer zie, lijkt vooral voor hem bedoeld. Ik zie stickers op voorwerpen. Eenvoudige begrippen: plant, boek en schilderij. Lezen is moeilijk voor hem.
In de keuken hangt, op de zijkant van de koelkast, de planning van dag tot dag. Ook is er een boek met vertelbriefjes om Tom te laten weten hoe de volgende dag eruit zal zien. Elke avond leest zijn moeder hem eruit voor. Geen dag wordt overgeslagen. Ook in het weekend wordt er uit het boek voorgelezen; een vast ritueel. Het hoort bij Tom en brengt enigszins rust in zijn hoofd, een plek waar het bijna dagelijks stormt.
‘In mijn hoofd,’ zegt Tom, ‘zit een aartsvijand.’ Een heftig woord voor iemand van zijn leeftijd. ‘Autisme, zo heet het, dat hebben papa en mama mij verteld. Alles is zo ingewikkeld.’ Tom zit nu op een andere school. Elke dag komt er een busje de straat in rijden en dat brengt hem naar de school in het bos. Hij vindt het jammer dat hij nu bijna geen vrienden meer in het dorp heeft. Er zijn er nog maar een paar die hem kennen. Soms wordt Tom zomaar boos. Hij zit dan in zijn spel en wordt eruit gehaald. Dan wordt hij boos en heeft geen open, vriendelijk gezicht meer. Alsof er een masker van hem af valt.
Opeens richt hij zich weer tot mij en zegt: ‘Ik wil dat je weggaat.’ Even twijfel ik, maar ik ga. Ik ben een vreemde, onbekend en onverwacht. Wie is Tom en waarom is het leven eigenlijk te ingewikkeld voor hem?

Het Rain Man-cliché, Autistische reportages

Bewerk titel :

Peter Boer

Bewerk auteursnaam :

€ 4,90


Peter Boer is vader van een zoon met PDD-NOS, een van de aandoeningen in het autistische spectrum. Over zijn ervaringen met Jurre schreef hij Vol Hoofd, een boek waaruit vooral de moeizame interactie tussen ouders, kind en omgeving veel lezers bijgebleven is.

In Het Rain Man-cliché zet Peter Boer de logische vervolgstap: hij stelt vijf andere jonge mensen met autisme centraal; vijf jonge doorzetters met elk een unieke diagnose en een bijzondere positie in hun omgeving. 

Uit de mond van Wessel, een van die hoofdpersonen, tekent hij op: ‘Ik vertel dat je de hersenen van een mens moet voorstellen als een dradenstelsel in een computer. Bij een normaal mens werken die draden gewoon. Bij mensen met autisme niet.’

Even liefdevol als onontkoombaar schetst Peter Boer in dit boek groepsportretten. Juist de kleine kring is immers voortdurend bezig met het opstellen van die ene specifieke ‘handleiding autisme’. 

Over VOL HOOFD

Een heel lief maar ook confronterend boekje over een vader en zijn zoon – Hugo Borst

Toegewijd en ingetogen, de herinnering aan Theo Thijssen waardig – Theodor Holman

Verplicht leesvoer voor politici die menen dat 'passend onderwijs' iedereen past 

– Erik Jan Harmens


   

Stijlen

Diepgang

Geestelijk geweld

Ontroerend

Realiteitsgehalte

Tempo

Tragisch

Over de auteur

Peter Boer

Meer over Gibbon Uitgeefagentschap

Bestsellers

Zelf een ePub maken
Boenda
€ 0,00
Pijpsletje
J.P. Morgan
€ 0,00
De Zaak van de Slapende Man
Ben Scherpenzeel
€ 0,00

Net binnen

vijftig limericks
vijftig limericks
Harrij Smit
€ 2,95
liefde is loslaten
liefde is loslaten
Harrij Smit
€ 4,00
Losgelaten
Losgelaten
Harrij Smit
€ 5,00