Hout en koper .
Hout en koper

Informatie

 • eBoek formaat
  Dit eBoek is op een andere manier beveiligd
 • Jaar
  1999
 • Taal
  Nederlands
 • Beveiliging
  Dit eBoek is op een andere manier beveiligd
 • Hoofdpersoon
  Man
 • Tijd
  1900-heden

Fragment

Gustaaf Lamfreit ligt in zijn kist op het kerkhof. Hij wordt begraven, het is winter, bijna nieuwjaar. Maar de dode, de gekiste, hij kijkt. Hij kijkt intens en voor de laatste keer en door de borende kracht van zijn blik wordt het lente, wordt de wereld nieuw voor de eerste keer. Lamfreit is de heer der seizoenen. Iets wat hij bij leven en welzijn nooit geweest is. Misschien wordt het nu toch nog wel wat, het doodzijn. Want sinds zijn overlijden heeft hij alles maar vreemd gevonden, vooral die kist. Grenen, geen eik. Niet eens es of olm. Grenen. Tot nu toe is de dood zelf hem eerlijk gezegd een beetje tegengevallen, eerder een non-evenement zoals zijn trouwdag destijds, maar iets in hem blijft fluisteren dat deze lethargie van flauwe zweverigheid met amper kleuren of vormen niet zal blijven duren, dat het maar een overgangsfase is en dat er nog veel staat aan te komen.
Eerst had hij de indruk dat hij zich in een tunnel bevond, een donkere gang waarin vaag het geluid van een hobo weerklonk, een betoverde hobo die hem scheen te lokken naar zijn jongste lente, een betoverde melodie die hem de kracht gaf verder te gaan, nog verder de duisternis in.
Tot hij een lichtere zone meende te zien, misschien de uitgang van de tunnel. De ronde opening werd afgesloten door spinnenwebben. Duizenden webben evenwijdig achter elkaar op een rij, het ene op zo’n tien centimeter van het andere. Beestenkoppen. Er speelden regenbogen door de draden. Hij zou er wel doorkomen, dacht hij, die netten waren flinterdun. Hij dus moedig voorwaarts. De eerste twintig, dertig gingen nog, met brede geestelijke armslagen baande hij zich een weg door de kleverige witte draden, maar daarna werd het ingewikkeld, werd hij duizenden keren ingewikkeld door de geduldige strategie van de spinnen, totdat ademnood en verstikkingsdood — alweer! — erop volgden, met — alweer! — uiteenknallende bloedbanen, adertjes, longblaasjes, buisjes, leidingen.Hout en koper

Bewerk titel :

Paul Verhuyck

Bewerk auteursnaam :

€ 4,99


Hout en koper zijn de twee materialen die het levensverhaal van Gustaaf Lamfreit schragen. Het hout heeft hij vroeger als ambachtsman leren bewerken, maar ingeruild voor een wit boord.
Koper én hout vormen een subtiel, doch belangrijk onderscheid tussen fanfare (alleen kopers) en harmonie (ook met houtblazers).
Als voorzitter van de harmonie Eikels worden Bomen is Gustaaf Lamfreit zich als geen ander bewust van deze gradatie. In een wereld waarin hij niet noemenswaardig verder is gekomen op de maatschappelijke ladder, is dit voorzitterschap zijn verweer tegen een immer vittende schoonfamilie, een kritische zoon, een betuttelende dochter, de glurende straat, de concurrerende harmonie Zonder Drank geen Klank en al diegenen (de zogenaamde 'Beestenkoppen') die hem, denkt hij, vijandig gezind zijn. Zijn leven heeft bijna de hele eeuw gevuld, maar de drie sluipmoordenaars Televisie, Computer en Geluidsinstallatie doen hun intrede en Lamfreit, de harmonie en de eeuw delven het onderspit. Er blijft een wereld over zonder koper en hout. En uiteindelijk zonder voorzitter.
Hout en koper is een roman over het leven van Gustaaf Lamfreit, over ons leven, onze vrijwel voorbije eeuw, verteld van achter naar voor, van graf tot wieg.


   

Stijlen

Diepgang

Komisch

Ontroerend

Realiteitsgehalte

Tragisch

Over de auteur

Paul Verhuyck

Meer over Paul Verhuyck

Bestsellers

Zelf een ePub maken
Boenda
€ 0,00
Pijpsletje
J.P. Morgan
€ 0,00
De Zaak van de Slapende Man
Ben Scherpenzeel
€ 0,00

Net binnen

vijftig limericks
vijftig limericks
Harrij Smit
€ 2,95
liefde is loslaten
liefde is loslaten
Harrij Smit
€ 4,00
Losgelaten
Losgelaten
Harrij Smit
€ 5,00