Onder de klok, Georganiseerde hulp aan Joodse kinderen .
Onder de klok, Georganiseerde hulp aan Joodse kinderen

Informatie

 • eBoek formaat
  Dit eBoek is op een andere manier beveiligd
 • ISBN papieren versie
  9789491363023
 • Jaar
  2012
 • Taal
  Nederlands
 • Beveiliging
  Dit eBoek is op een andere manier beveiligd
 • Onderwerpen
  Geschiedenis
 • Tijd
  1900-heden

Fragment

De zwartste kant van het noodlot wordt gevormd door de geschiedenis van het onbekende vondelingetje ‘Remi van Duinwijck’. In de crèche werd hij het lievelingetje van Pimentel, maar helaas ook van een Duitse bewaker. Die laatste gaf hem zelfs een grote knuffelbeer. De onbekende, nagenoeg anonieme Remi werd zo het bekendste kind van de crèche. Dat stond een onopvallende onderduik in de weg.
Omdat van jonge weesjes niet kan worden verwacht dat zij zelfstandig met de trein naar Westerbork kunnen reizen vaardigde Hauptsturmführer F.A.G. Streich, de plaatsvervanger van Aus der Fünten, op 14 april 1943 dit bevel uit: ‘Es wird hiermit bestätigt, dass Virgénie R. Cohen und Mirjam Cohen als Begleitung für die Waisenkinder mit dem Transport vom 14. April 1943 nach Westerbork fahren und die Rückreise nach Amsterdam mit demselben Zuge antreten sollen.’
Virrie en Mirjam werden dus gedwongen om Remi en de andere weeskinderen weg te brengen naar Westerbork. ‘We deden het omdat ze anders de hele crèche opdoekten,’ aldus Mirjam. Uit schuldgevoel bewaarde ze het briefje van Streich tot haar dood. Virrie werd na de oorlog gekweld door een steeds terugkerende droom over deze treinreis.
Remi en de andere weeskinderen werden ondanks de goede zorgen gedeporteerd en vermoord.

Onder de klok, Georganiseerde hulp aan Joodse kinderen

Bewerk titel :

Bert Jan Flim

Bewerk auteursnaam :

€ 4,90


In 1942 begonnen de razzia’s die uiteindelijk aan ruim 100.000 Joden het leven zouden kosten. Kleine groepen studenten in Utrecht en Amsterdam zetten hun verontwaardiging om in actie. In hoog tempo - en in nauwe samenwerking met moedige medestanders van allerhande klassen en gezindten, in stad en provincie - vormden ze een flexibele organisatie die zich ten doel stelde Joodse kinderen te redden. De Duitse vernietigingsmachine begon op stoom te raken; het werd een race tegen de klok.

Binnen twee jaar lieten de ‘kinderwerkers’ een kleine duizend kinderen onderduiken bij pleeggezinnen door heel Nederland. Heldhaftig en soms overmoedig trotseerden ze de bezettingsmacht om onschuldigen te redden van een wisse dood.
Het kinderwerk was niet alleen gevaarlijk, het was ook ingewikkeld. Eenmaal ondergebrachte kinderen moesten worden voorzien van bonkaarten, kleding en geld, en bij onraad of onrust moesten ze herplaatst worden. En dat alles in het geniep.
De Groningse historicus Bert Jan Flim is dé kenner van de joodse onderduik. In 1995 promoveerde hij op de geschiedenis ervan. In Onder de klok schetst Flim op basis van honderden gesprekken met verzetsstrijders en onderduikers een nagenoeg compleet beeld van hoe het kinderwerk plaatsvond.
Flim legt uit hoe een eerste team kinderen onder de ogen van de Duitsers wegsmokkelde uit de ‘crèche’, de wachtkamer van de dood tegenover de Hollandssche Schouwburg. Anderen - meest studentes - namen de kinderen over ‘onder de klok’ op het station en brachten hen per trein naar zusterorganisaties in de provincie. Daar stond - alweer onder de klok - een derde team klaar om de kinderen naar pleeggezinnen te brengen.
Rondom de pleeggezinnen werd een beschermende cocon gebouwd, een maatschappelijke beschermlaag waar soms hele dorpen bij betrokken waren.
Meerdere kinderwerkers betaalden voor dit verzetswerk met hun leven. Sommigen raakten beschadigd in Duitse gevangenschap. Maar zij die het overleefden beschouwden het als het belangrijkste wat ze ooit deden.


   

Stijlen

Diepgang

Geestelijk geweld

Ontroerend

Realiteitsgehalte

Spannend

Tragisch

Over de auteur

Bert Jan Flim

Meer over Gibbon Uitgeefagentschap

Bestsellers

Zelf een ePub maken
Boenda
€ 0,00
Pijpsletje
J.P. Morgan
€ 0,00
De Zaak van de Slapende Man
Ben Scherpenzeel
€ 0,00

Net binnen

vijftig limericks
vijftig limericks
Harrij Smit
€ 2,95
liefde is loslaten
liefde is loslaten
Harrij Smit
€ 4,00
Losgelaten
Losgelaten
Harrij Smit
€ 5,00