Losgelaten .
Losgelaten

Informatie

 • eBoek formaat
  Dit eBoek is niet beveiligd
 • Uitgever
  in eigen beheer
 • ISBN papieren versie
  9789402114140
 • Jaar
  2014
 • Taal
  Nederlands
 • Leeftijd lezer
  13-120
 • Beveiliging
  Dit eBoek is niet beveiligd
 • Onderwerpen
  Communicatie / Gezondheid / Lichaam / Opvoeding / Psychologie / Reizen / Sociale / Sport
 • Hoofdpersoon
  Man / Vrouw
 • Genre
  Verhaal (Roman/Spanning) / Reizen
 • Tijd
  1900-heden
 • Niveau
  Havo/VWO
 • Soort lezer
  Voor iedereen / Voor liefhebbers / Voor veellezers
 • Non fictie
  Alle Non fictie

Fragment

Nog gekleed in de chique outfit waarin ze die ochtend had moeten werken, zat Saskia Ferber in de halfschaduw van een paar armetierige kastanjebomen te genieten van het prachtige weer. Na een aantal troosteloze dagen met veel regen en een koude, harde wind was het eindelijk weer zomers geworden. Hoewel ze een tijdschrift onder haar neus hield, ging haar belangstelling voornamelijk uit naar een man van ongeveer haar leeftijd die een paar bankjes verderop zat. De man kwam haar bekend voor, maar hoe ze haar best ook deed, ze kon hem met geen mogelijkheid thuisbrengen. Vanachter haar weekblad had ze hem er een keer op betrapt dat hij ook haar kant op keek, maar die aandacht was van korte duur geweest, want sindsdien zat hij vol concentratie op een kaart of een plattegrond te kijken. Twee plastic tasjes van een supermarché en een paar stokbroodjes lagen naast hem op de bank. Zijn omgevallen rugzak lag als een slapende hond aan zijn voeten. Ze bevonden zich in een klein park vlakbij centre ville van de Zuid-franse stad Grenoble, de stad waar Saskia sinds drie jaar woonde en werkte. Het park lag tussen een vierkant van straten geklemd. Langs elke zijde stonden een stuk of zes bankjes met zicht op een paar hoog opspuitende fonteinen in het midden van het park en al zolang Saskia hier zat, was het spetterende water er een bron van vermaak voor een groepje uitgelaten kinderen. De meeste bankjes waren bezet en hier en daar zat of lag er iemand op het gras. Er werd gegeten en gedronken, gelachen en gepraat. De siësta was begonnen. Het was dinsdag, 14 augustus, een heel gewone dag, want alles om haar heen was zoals ze het gewend was en niets wees er op dat daar ook maar iets aan zou veranderen. Niets behalve een zacht sluimerend voorgevoel, een voorgevoel dat misschien wel gewoon veroorzaakt werd door een man met een rugzak, die leek op iemand die ze kende. Maar heeft elk mens niet een dubbelganger? In een reflex trok ze haar schouders op en geërgerd nam ze zich voor om die kerel radicaal uit haar hoofd te zetten. Daar werd ze zo langzamerhand te oud voor, voor dat soort romantiek. Ze bladerde nog wat in haar tijdschrift, maar toen ze vanuit haar ooghoeken weer wat beweging zag - hij vouwde zijn kaart op - merkte ze dat haar nieuwsgierigheid nog niet bevredigd was. Berustend legde ze haar leeswerk op de verveloze zitting van haar bankje en voor de zoveelste keer begon ze haar hersens te pijnigen. Op wie leek hij nu toch? De rugzakker gaapte een paar keer hartgrondig en wierp een nerveuze blik op zijn horloge. Hij bukte zich naar zijn bepakking, borg met trage bewegingen zijn kaarten en de zakjes met eten erin op en kwam moeizaam overeind. Het was iets in zijn houding, of in zijn manier van bewegen, waardoor het muntje viel. Alsof hij op het punt stond om zijn shag te pakken. Ja, ze zag hem bij wijze van spreken al een shagje rollen. En opeens wist ze het weer. Ja natuurlijk, dat ze dat niet gelijk had gezien...

Losgelaten

Bewerk titel :

Harrij Smit

Bewerk auteursnaam :

€ 5,00


In een park in Grenoble ontmoet Saskia een oud-collega, Robert, die op het punt staat om met rugzak en tent de bergen – de Vercors bij Grenoble – in te gaan. Ze drinken wat op een terras en Saskia besluit een paar dagen met hem mee te gaan. Pas in de bergen komt ze erachter dat Robert een open relatie heeft. Hij en zijn vrouw Ellen omarmen de polyamorie; omdat Robert en Ellen elkaar meer dan één liefdesrelatie gunnen, hebben ze elkaar losgelaten. Saskia overweegt om maar direct terug naar Grenoble te gaan, maar het loopt allemaal anders dan ze denkt. Roberts openhartige uitleg roept veel vragen bij haar op en zet haar aan om eens wat beter naar zichzelf te kijken. En naar haar eigen relatie. De roman leest als een reisverhaal, maar heeft een duidelijke boodschap. Losgelaten zal waarschijnlijk meer vragen oproepen dan antwoorden geven. En dat is een goeie zaak, want openheid en eerlijkheid in relaties zijn het overdenken meer dan waard. Misschien inspireren al die vragen je om op zoek te gaan naar je eigen antwoorden.

   

Stijlen

Diepgang

Lichamelijk geweld

Ontroerend

Realiteitsgehalte

Seks

Tempo

Over de auteur

Harrij Smit is in 1946 geboren in Alkmaar en groeide op in het nabijgelegen Heiloo. De afgelopen vijfentwintig jaar heeft hij met zijn echtgenote enkele lange rugzaktochten gemaakt door o.a. Spanje, Portugal en Frankrijk. In die periode woonde en werkte hij op een aantal verschillende plaatsen in Friesland, Drenthe en Overijssel. Weg van de randstad vond hij de rust om te schrijven over wat hem al zijn leven lang boeit: mensen in relatie met anderen. Zijn debuutroman Losgelaten over eerlijke relaties en/of polyamorie is er het rechtstreekse gevolg van. Enkele jaren later schreef hij over hetzelfde onderwerp een tweede roman: Liefde is Loslaten. Eind 2017 kwam hij terug naar zijn geboorteplaats Alkmaar, waar hij, inmiddels gepensioneerd, vol plezier proza en poëzie publiceert in zijn weblog Gedacht en Gedicht bij Wordpress. Binnenkort zullen op Boenda ook enkele dichtbundels van zijn hand verschijnen.

Meer over Harrij Smit

Bestsellers

Zelf een ePub maken
Boenda
€ 0,00
Pijpsletje
J.P. Morgan
€ 0,00
De Zaak van de Slapende Man
Ben Scherpenzeel
€ 0,00

Net binnen

vijftig limericks
vijftig limericks
Harrij Smit
€ 2,95
liefde is loslaten
liefde is loslaten
Harrij Smit
€ 4,00
Losgelaten
Losgelaten
Harrij Smit
€ 5,00