Moord door geboorte .
Moord door geboorte

Informatie

 • eBoek formaat
  Dit eBoek is op een andere manier beveiligd
 • Jaar
  1993
 • Taal
  Nederlands
 • Beveiliging
  Dit eBoek is op een andere manier beveiligd
 • Hoofdpersoon
  Man
 • Tijd
  1900-heden

Fragment

Emile dacht.
Hier sta ik in het land van chaos met Abraham aan mijn voeten. Het is kil op het kerkhof. Zo zouden de kerkhoven altijd moeten zijn. Guur, een beetje winderig, slierten nevel, een plaatje. Mijn vriend Abraham Bontebal is dood. Zijn overlijden is een verhaal over liefde en haat, over het woelen van begeerte dat geen wet kan indijken, over bloed in binnenwaartse holten. Een holenmens kon je Abraham wel noemen; ook al had hij familie en kennissen, hij bleef een kluizenaar, een grotbewoner in de grootstad Volksblaam in het landje Glibbië, een troglodiet die zijn ziel maar weinig luchtte, almaar minder. Een navelstaarder, asociaal en onproduktief. Geestelijk bijziend in dit leven en verziend in de andere levens van duizeling en leegte.
Had ik hem in leven kunnen houden? Had ik meer moeten doen, meer voor hem moeten betekenen, had ik een betere vriend moeten zijn? Vragen achteraf, maar wie weet? De laatste tijd waren we een beetje uiteengegroeid, waren onze levens wat evenwijdiger gaan lopen. Had ik de lijnen moeten verleggen en opnieuw raakpunten zoeken? Misschien had ik hem kunnen porren, misschien hadden we ons samen kunnen wijden aan een goed doel. Hadden we melaatsen moeten gaan helpen in de derde wereld, of vrijwilligerswerk verrichten in een praatgroep voor de vierde wereld, als spermadonors vreugde zaaien in reageerbuizen voor lesbische bijstandsmoeders? Sociale betrokkenheid, naastenliefde, opofferingsgeest, medemenselijkheid, daar kwam het immers op aan. Dan zat je goed. Hadden we in meer betogingen moeten meelopen om de motivatie en de levenswil op peil te houden? Dat had Abraham zeker niet gewild. Hij was zelf een eenmansbetoging, een eenmansbetoog. ‘Liever dood dan sterven’ was zijn leus, zijn lijfspreuk. En nu is het zover.

Moord door geboorte

Bewerk titel :

Paul Verhuyck

Bewerk auteursnaam :

€ 4,99


Staande aan het graf van zijn jeugdvriend Abraham Bontebal, gestorven op zijn negenenveertigste jaar, overdenkt Emile de etappes van diens leven. Een leven dat soms evenwijdig aan het zijne loopt, maar er ook over grote afstanden van afwijkt.
De raakvlakken in hun onmogelijke vriendschap zijn de woorden. Woorden, misverstanden, fantasieën die de werkelijkheid omzeilen. Verkeerd begrepen dogma's uit de godsdienstlessen, verkeerde conclusies uit de esoteriek, niet zelden in verband met seks en vrouwen.
Daarna blijken de theorieën kneedbaar naarmate het dagelijkse leven er niet mee in de pas loopt. 'On croyait changer la vie et c'est la vie qui nous a changés.'
De afloop is een onomkeerbare nadering tot de afgang maar Abraham stapt eruit via een houten deur tussen hier en dood. Emile begraaft, met zijn ontmaskerde superman-ego, wellicht ook een model van een zelfingenomen, maar aangeprate beschaving.

In Moord door geboorte geeft Paul Verhuyck een staaltje weg van zijn barokke vertelkunst en toonzetting, waarin platvloerse alledaagsheid en de mystieke muziek der sferen broederlijk hand in hand gaan. Het is een verhaal geworden over alchemisten en zure zult, over engelen met mayonaise.


   

Stijlen

Diepgang

Komisch

Ontroerend

Realiteitsgehalte

Spannend

Tragisch

Over de auteur

Paul Verhuyck

Meer over Paul Verhuyck

Bestsellers

Zelf een ePub maken
Boenda
€ 0,00
Pijpsletje
J.P. Morgan
€ 0,00
De Zaak van de Slapende Man
Ben Scherpenzeel
€ 0,00

Net binnen

vijftig limericks
vijftig limericks
Harrij Smit
€ 2,95
liefde is loslaten
liefde is loslaten
Harrij Smit
€ 4,00
Losgelaten
Losgelaten
Harrij Smit
€ 5,00