Publiceren op Boenda .

Publiceren op Boenda

Boenda is een platform voor eBoeken. Een ideale webwinkel voor lezers, want die vinden er wat ze zoeken, voor de laagste prijs. Doordat Boenda streeft naar optimale beloning van schrijvers en vertalers is het ook voor hen de ideale eBoekwinkel. Vraag en aanbod dichtbij elkaar. Boenda is de literaire variant van de boerderijwinkel; dichter bij de bron kun je niet komen.

Boenda werkt een beetje als een marktplein. Je huurt een online kraampje, krijg er van ons een etalage en auteurspagina bij en kunt je gang gaan. Verderop leggen we stap voor stap uit hoe het werkt, maar als je een beetje handig bent met computers, red je je ook zonder handleiding wel. Meld je aan of log in en je rolt vanzelf door de uploadprocedure heen. De spelregels zijn simpel. Jij bepaalt in principe alles, inclusief vormgeving en prijs. De enige beperking is dat wat je uploadt jouw auteursrechtelijke eigendom moet zijn. Is het in strijd met de wet, dan is het ons recht om het te verwijderen. Verdere regels staan in de disclaimer*, waarmee je automatisch akkoord gaat als je iets uploadt. Te koop zetten van je eBoek kost een minuut of tien. Daarna kun je nog steeds - en voortdurend - overal bij. Het blijft jouw marktkraam. Je kunt dus midden in de nacht je prijs verlagen of verhogen, informatie weghalen (dat ene typefoutje in je beschrijving) of toevoegen (die geweldige quote uit een pas verschenen recensie).

Verdienmodel

Je staat op de drempel van het beste rendement dat je werk ooit opleverde. Geen tien tot hooguit vijfentwintig procent van de verkoopprijs, maar standaard negentig procent van wat de consument betaalt belandt in jouw zak. Kijk, dan kan je de prijs ook aantrekkelijk laag houden. Om te besparen op transactiekosten, krijg je maandelijks je inkomsten uitgekeerd. Dat inkomen is gelijk aan je omzet (dus het aantal verkochte eBoeken maal de prijs) minus tien procent commissie. Kost je eBoek € 5,00, dan krijg je dus € 4,50 per verkocht exemplaar uitgekeerd. Overstijgt je inkomen uit verkoop een bepaald bedrag (ca € 2000), dan moet je bij de belastingdienst nog 21% BTW over het meerbedrag betalen. EBoeken vallen namelijk onder het hoge BTW-tarief. Onze BTW zit al verrekend in de tien procent commissie, dus daar hoef je geen zorgen om te hebben.

Uitgeverij op maat

Heb je hulp nodig van een redacteur, wil je dat iemand PR voor je doet of een omslag maakt – stuur ons een mailtje op info@boenda.nl en we brengen je in contact met een professional uit het boekenvak. Zo kun je – tegen betaling, want het is geen standaard service – je eigen uitgeverij op maat samenstellen.

Non-exclusive

Op internet draait alles om zichtbaarheid. Verkoop je eBoek dus vooral ook elders! Wij willen de beste en meest lucratieve eBoeksite zijn. Door de commissie lager te houden dan alle concurrenten, maken we het jou mogelijk om – zonder verlies - bij ons de laagste prijs te vragen voor je werk.

Boenda’s zevenstappenplan

Publiceren op Boenda begint met registreren. Via schrijven/eBoek uploaden kom je in het registratieformulier. Daar verstrek je ons de minimale gegevens die we nodig hebben om je te herkennen en je later je inkomsten te kunnen overmaken.

Daarna (stap 1) kun je het eBoek (technisch: het ePub-bestand) uploaden, vergelijkbaar met hoe je een bijlage aan een email hangt. Heb je je boek in WORD of PDF of nog iets anders, raadpleeg dan de handleiding* om dat om te zetten. Wil je je boek beveiligen, lees dan onder verder bij ‘beveiliging’ en ‘watermarking’.

De gegevens die we van je vragen om je boek vindbaar te maken (stap 2) kunnen je vreemd voorkomen. Wij hanteren zoekprincipes die de lezer sneller op het goede spoor zetten dan de coderingen waarmee boekhandels werken. Je kent je boek, dus het zal je geen hoofdbrekens kosten.

Je omslag/voorkant laad je (stap 3) net zo als het tekstbestand. Zorg voor een bestand in JPEG of kijk in de handleiding* hoe je een ander formaat kunt omzetten. Heb je helemaal geen plaatje, raadpleeg dan de omslagmaker*[hebben we die al?].

Door (stap 4) de inhoud van je boek te beschrijven (iets als een flaptekst met aanbevelingen) en een citaat eruit te plaatsen verstrek je nog meer informatie aan de lezers. Elk woord uit je omschrijving werkt als zoekterm, dus hier kun je je vindbaarheid optimaliseren!

Stap 5 is thema’s. Je kunt kiezen uit een reeks van kenmerken en zo je boek dusdanig typeren dat lezers een beeld hebben voordat ze beginnen te lezen – of belangrijker: voordat ze overgaan tot kopen. Hoe nauwkeuriger je dit doet, des te beter weet de lezer waar hij aan toe is. Dat schept tevreden klanten… Na de harde feiten volgen de zachte kenmerken.

In stap 6 kun je subjectieve criteria aangeven. Je selecteert de zes meest opvallende kenmerken en geeft de mate aan waarin die in je werk voorkomen. Vind jij je boek geestelijk gewelddadig of komisch – of misschien wel allebei tegelijk? -, dan kun je dat hier aangeven. Lezers die zoeken op dergelijke kenmerken, kunnen erop selecteren. Wees eerlijk. Klanten vergeten een slechte ervaring zelden.

Stap zeven is de pijnlijkste. Voor elke upload betaal je ons vijf euro. Dat is de huurprijs van je marktkraam. Maar dan krijg je van ons de garantie dat die blijft staan. Altijd. Onderweg kom je de term ‘Auteurspagina’ tegen. Die kun je naar eigen believen overslaan of gebruiken. Het is je visitekaartje op Boenda. Gratis.

Watermarking

Kon je een papieren boek aan één iemand tegelijk uitlenen, bij een eBoek zijn de mogelijkheden technisch gezien onbeperkt. Doorverkopen mag niet, want het geestelijk product is en blijft eigendom van de auteur, maar het kan wel. Net als uitlenen, trouwens. Om de verspreiding overzichtelijk te houden kun je je Eboek watermerken. Je klikt tijdens de uploadprocedure aan dat je dat wil en bij elke verkoop wordt de naam van de koper aangebracht. Feitelijk werkt zo’n digitaal stempel net als een ex libris in een papieren boek, zij het dat het voor leken onzichtbaar is. Leent de oorspronkelijke eigenaar het duizend keer uit, dan staat in elk van die uitgeleende exemplaren zijn naam... Wij denken dat die traceerbaarheid een zinvol instrument is om wildgroei aan uitleningen en doorverkoop tegen te gaan. Watermarking gaat via Booxtream en kost in beginsel € 0,60 per verkocht exemplaar. Naarmate er meer van de dienst gebruik gemaakt wordt, daalt die prijs.*

Andere beveiliging

Waterdicht beveiligen van digitale bestanden is strikt genomen onmogelijk. In de eBoekwereld zijn niettemin diverse beveiligingssystemen beschikbaar. Als je besluit je eBoek te voorzien van zo’n systeem – het maakt niet uit welk – dan ben je bij ons van harte welkom. We geloven er zelf niet in, maar vanzelfsprekend ben jij degene die bepaalt hoe je je winkelwaar beveiligt. Je zult alleen die beveiliging zelf moeten inbouwen in je eBoek. Wij doen dat niet; we geven alleen door. Het bekendste beveiligingssysteem is DRM, Digital Rights Management. Onkraakbaar is dat niet, maar het functioneert doorgaans goed. Het heeft echter twee nadelen: 1. Het is extra, dus het werkt prijsverhogend. 2. Het maakt je eBoek ongeschikt voor Apple-apparatuur als iPads en wellicht ook voor sommige andere machines. Wat geldt voor DRM geldt in allerlei varianten ook voor andere beveiliging. Het maakt je product duurder en ingewikkelder. Het biedt daarmee alle ruimte aan piraten, die de beveiliging verwijderen en daarmee jouw eBoek geschikt maken voor alle apparaten en het voor een veel lagere prijs verkopen. Hoe onveilig het misschien ook voelt, wij raden je aan je eBoek onversleuteld aan te bieden. Wij geloven namelijk dat een lage prijs in combinatie met optimaal gebruikersgemak de beste garantie biedt tegen illegaal shoppen.

Kosten upload

Om je boek op ons marktplein te verkopen betaal je eenmalig vijf euro. Zie het maar als eeuwigdurende kraamhuur. Je begrijpt wel dat wij daar niet rijk van worden. Het is veeleer bedoeld om te voorkomen dat grapjassen boodschappenlijstjes gaan uploaden. Naast die uploadkosten betaal je eenmalig transactiekosten, die verschillen per betaalmethode. Omdat wij transparant willen zijn, tonen we die kosten afzonderlijk. Aangezien jij ze direct aan de financiële instelling betaalt, hoeven wij er vervolgens geen BTW over te heffen. Momenteel is Paypal de goedkoopste betaalservice.


Bestsellers

Zelf een ePub maken
Boenda
€ 0,00
Pijpsletje
J.P. Morgan
€ 0,00
De Zaak van de Slapende Man
Ben Scherpenzeel
€ 0,00

Net binnen

vijftig limericks
vijftig limericks
Harrij Smit
€ 2,95
liefde is loslaten
liefde is loslaten
Harrij Smit
€ 4,00
Losgelaten
Losgelaten
Harrij Smit
€ 5,00