Zelf een eBoek maken .

Zelf een eBoek maken

Hoe maak ik zelf een eBoek in het .ePub bestandsformaat?

Er zijn meerdere sites op Internet te vinden waarmee je je tekst uit een MsWord- of PDF- bestand naar een eBoek kunt converteren. Hoe gemakkelijker dat gaat, hoe minder controle je daarbij meestal hebt over het eindresultaat. Maar deze methode kan voor jouw eBoek wellicht prima geschikt zijn. Probeer deze sites:
ebook online
en:
Zamzar free online converter
 

Je kunt het maken van een eBoek vanuit een MsWord-, tekst-, of .PDF-bestand ook uitbesteden. Op het Internet zijn vele, vaak buitenlandse, aanbieders van deze service te vinden. Als je bemiddeling zoekt voor het omzetten naar een ePub bestand kun je daarvoor contact met ons opnemen via onze helpdesk: mail dan naar: info@boenda.nl . De laagste prijzen liggen rond de 30 eurocent per pagina, een gemiddeld boek kost dan rond de 100 EUR voor conversie.

Boenda heeft ook een handleiding gemaakt die stapsgewijs aanwijzingen geeft voor het maken van een eBoek uit normale tekstbestanden en PDF bestanden. Eindresultaat is een eBoek in het ePub - formaat. Je vindt de handleiding als eBoek op Boenda met de titel ‘Zelf een eBoek maken’.

Het ePub formaat wordt tegenwoordig veel gebruikt bij boeken voor eReaders. Boeken die geschreven zijn met moderne tekstverwerkers als MsWord 2010, of die gezet zijn in een opmaakprogramma als InDesign, kunnen vaak direct naar het ePub formaat worden omgezet of zelf gewoon "Bewaard Als…" een bestand in ePub formaat.

Het PDF-formaat is en wordt veel gebruikt als uiteindelijk model voor op papier gedrukte boeken. In de regel is het .PDF formaat goed voor drukkers, maar niet voor schermen van verschillende grootten en variabele zoom-instellingen, zoals eReaders en Tablet-computers. Veel boeken moeten daarom worden geconverteerd van PDF naar ePub formaat. Dit kan soms lastig zijn, vooral als de pagina lay-out sterk gebonden is aan het formaat en de verhoudingen van de originele pagina’s in druk.

Voor een -normale- roman vorm van tekst, met eventueel een enkele foto ertussen, is conversie vanuit PDF meestal goed mogelijk. Als je zelf een PDF wilt converteren is de eerste stap het bewaren van je PDF als een Tekstbestand of XML-bestand. Het maken van een eBoek volgens deze handleiding uit tekst, gaat deels automatisch met Public Domain software. Voor een goed eindresultaat is er vaak ook nog handmatig nawerk nodig.

Voor de handmatige correctie daarna moet je een beetje snel je boektekst kunnen lezen, precies met bestanden kunnen omgaan en begrijpen hoe de hoofdstukindeling van boeken in elkaar zit. Enige kennis van HTML-tekst en styles ("opmaakprofielen") is vaak handig, maar niet absoluut noodzakelijk.

Het .EPUB-formaat is een bestandsformaat, gebaseerd op de zogenaamde Open Document standaards, opgesteld door het OASIS-consortium. Belangrijk voor het eBoek in het ePub –formaat is te weten, dat je een ePub eBoek kunt beschouwen als een hele lange Internetsite, met plaatjes en lettertypen en al, samengepakt in een zogenaamd .ZIP gecomprimeerd bestand. Wanneer je het achtervoegsel .EPUB van zo'n bestand bijvoorbeeld wijzigt in .ZIP, dan kan het bestand gewoon met een ont-Zip programma (WinZip bijvoorbeeld) worden geopend en in zijn onderdelen getoond of gesplitst.

Boenda heeft een handleiding gemaakt voor het maken van een eBoek uit normale tekstbestanden en PDF bestanden. Zoek op ‘Zelf een eBoek maken’ of klik hier !

Veel succes!


Bestsellers

Zelf een ePub maken
Boenda
€ 0,00
Pijpsletje
J.P. Morgan
€ 0,00
De Zaak van de Slapende Man
Ben Scherpenzeel
€ 0,00

Net binnen

vijftig limericks
vijftig limericks
Harrij Smit
€ 2,95
liefde is loslaten
liefde is loslaten
Harrij Smit
€ 4,00
Losgelaten
Losgelaten
Harrij Smit
€ 5,00